Çocuk neden okula gitmeyi reddeder?
Okul fobisi, çocuğun okul olduğu günlerde evde kalmak istemesidir.
Okula gitme düşüncesi; karın ağrısı, ishal , bulantı ve kusma, sık idrara çıkma ,baş ağrısı ,uykusuzluk, kalp çarpıntısı, terleme şeklinde bedensel semptomlar oluşur.
Okul fobisinin, ayrılma kaygısı, ilk kez okula başlama, akran zorbalığı, kardeş doğumu, sevilen birinin kaybı, anne-baba ayrılığı, travmatik yaşantılar gibi birçok sebebi olabilir.
Aileler çocuklarında okul fobisi olduğunu öğrendiklerinde problemin çözümü için düşünmeye başlamalıdırlar, çünkü ne kadar geç kalınırsa çocuk okuldan o kadar uzaklaşabilir.
Aile, çocuğuyla konuşarak yaşadığı endişenin farkında olduğunu, onu anladığını ve yanında olduğunu belirtmelidir. Ev halkı sabahları çocukla aynı saatte uyanmalı, evde yatağa gitme ve uyanma rutinleri oluşturmalı, okul günleri evde olduğu surelerde tv, tablet gibi ekranlardan uzak tutarak evde kalmanın çok da eğlenceli olmadığını çocuğa göstermelidir.
Okulla iş birliği içinde olunmalı, öğretmeni çocuğun okul fobisi hakkında bilgilendirilmeli, öğretmene ve çocuğa okulda olumsuz bir yaşantı ile karşılaşıp karşılaşmadığı konusunda sorular sorulmalı, arkadaşlarıyla ilişkileri sorgulanmadır. Çocuğun okul arkadaşlarıyla grup aktivitelerine katmak için fırsatlar yaratılmalıdır.
Çocuk halen okula gitmek istemiyorsa uzman kişilerden yardım alınmalıdır.