Çocuğun “neden” ile başlayan cümleler kurması ne anlama gelir?
Herkesin bildiği üzere beynimiz sağ beyin ve sol beyin olmak üzere iki yarımküreden oluşur.
Sol beyniniz düzeni sever ve arzular. O mantıksal, gerçekçi, dilbilimsel (sözcüklerden hoşlanır) ve çizgiseldir (her şeyi sıraya dizer ve bir düzene koyar).
Sağ beyin bütüncüldür ve sözel değildir; iletişim kurmamızı sağlayan yüz ifadeleri, göz teması, ses tonu, duruş pozisyonu, jest ve mimikler gibi işaretleri alır ve gönderir ve büyük resme bakar, yani yaşanan bir şeyin anlamına ve yarattığı hisse önem verir. İmgeler, duygular ve kişisel anılarda uzmanlaşmıştır. Sağ beynimizden bize ‘içgüdüsel duygular’ veya ‘içten gelen sesler’ gelir.”
Çocuk beyni açısından bu ne demektir?
Gelişme açısından bakacak olursak, çok küçük çocukların sağ beyinleri sol beyinlerine göre daha baskındır, özellikle de ilk üç yıl boyunca. Onlar henüz duygularını ifade etmek için sözcüklerden ve mantıktan faydalanma yeteneğinde ustalaşmamışlardır.
Hayatlarını tamamen şimdiki ana göre yaşarlar, o yüzden de kaldırımın üzerinde yürüyen bir uçuçböceğini seyretmek için ellerinde ne varsa bırakıp yere çökerler ve onu izlerken kendilerinden geçerler.
Onlar için yeni yürüyen bebeklere verilen müzik dersini kaçırmak hiç önemli değildir.
Mantık, sorumluluklar ve zaman kavramı onlar için henüz mevcut değildir.
Ama yeni yürüyen bir çocuk sürekli ‘Neden?’ diye sormaya başladığı vakit, onun sol beynini devreye girmeye başladığını anlarız.
Neden? Çünkü çocuğun sol beyni dünyadaki çizgisel neden-sonuç ilişkilerini öğrenmek ve sözcükler kullanarak bu mantığı ifade etme peşindedir.
Kaynak: The Whole-Brain Child 2012, Daniel J.Siegel Tina Payne Bryson, (Chapter 2 Two Brains Are Better Than One Integrating the Left and the Right)