Oyun nedir ? Çocuklarımızla neden oyun oynamalıyız?
Oyun iletişimin ilkel bir halidir, haz kaynağıdır ve çocuğun hayal gücü ile ilişkilidir. Çocuk için oyun; sosyal hayatı içselleştirme, deneme, öğrenme ve amaç bilgi edinmek olmasa da oyun sayesinde kendiliğinden bilgi edindiği doğal bir süreçtir. Oyun çocuk için çok heyecan veren bir şeydir.
Çocuklarımızla neden oyun oynamalıyız?
Çocuklar düşüncelerini, duygularını, ihtiyaç ve arzularını size oyunla iletirler.
Her gün 10-15 dakika çocukla serbest oyun oynamak, onunla gerçek bir bağ oluşturmak ve geliştirmek, duygusal anlamda ona yakınlaşmak için büyük önem taşır. Çocuğun oyununa katılıyor olmanız, ona “benim için önemlisin ve değerlisin” mesajını iletir.
Burada oyundaki amaç eğitici, öğretici bir aktivitenin dışında sadece onunla eğlenmek ve iyi zaman geçirmektir.
Ayrıca oyun oynama anne-bebek (1-3 yaş) arasında güveni içerir, bebek burada mutlak bir bağımlılık durumu içindedir ve annenin kendisine kesin olarak uyum göstereceğini düşünür ve büyük haz duyar, bu haz oyunun amacına hizmet eden çıktılardan bir tanesidir.
Oyunun çocuğa faydaları nelerdir ?
Oyun oynamak, bebeğinizle aranızda ömür boyu sürecek güvenli bir bağ kurmanızı sağlar.
Oyunla gelişen bu duygu da bebeğin gelecekte diğer çocuklarla oyunlarında empati kurmasını, kendini ifade etmesini, hayal gücünü kullanması ve yaratıcı olmasında, mekan-zaman sürekliliği içinde yer alan bir deneyim, temel bir yaşam biçimini ortaya çıkarır.
Oyun, sağlığın göstergesidir. Oyun oynama büyüme, dolayısıyla da sağlığa katkıda bulunur ve grup ilişkilerine girmeyi sağlar.
Çocuklara kendilerini ve dünyayı daha iyi anlamayı, problemlerini çözmek için çalışmayı ve hayatla daha iyi başa çıkabilmek için gerekli beceriler geliştirmeyi öğretir.
Oyun sırasında duygusal olarak tatmin yaşar.
Çocuk oyun oynarken gerçek dünya ile fantastik dünyasında ait yeni bir gerçeklik oluşturur. Rüyalara özgü bir anlam ve duygu yükler. Oyun içindeki çocuk için artık, oyundaki yer ve zaman vardır, gerçek zamandan uzaklaşır.
Çocuk belki de sadece oyun oynarken yaratıcı olmakta özgürdür.
Çocukken oynanan oyunlar bir yandan onların geleceğini de şekillendirir ve çocuğun gelecekte edineceği kimliğe bir model oluşturur.
Sonuç olarak, oyunun en önemli ve birincil doğal amacı eğlenmektir. Buna ek olarak, oyunun doğasında, çocuğun duygusal, fiziksel ve zeka gelişimine önemli katkıları vardır.
Çocuklar, hangi sosyal-ekonomik statüden olursa olsun oyun oynamaya ihtiyaç duyarlar. Anne-babalar çocukların bu ihtiyacını dikkate alarak günde sadece 10-15 dakika serbest oyun oynamaya ayırarak, çocuğun tüm hayatına dokunabilecek ve değiştirebilecek etkide bulunabilirler.
Umarım faydalı olmuştur. Sevgiler.