Çocukluk korkuları nelerdir?
Çocukluk döneminde görülen korku, kaygı büyümenin ve gelişimin doğal bir parçasıdır, bunun yanında çocuğun bizden ayrı bir canlı olduğunun da göstergesidir.
8-10 ay: Bebek anneden ayrılma korkusu yaşar. Bebek tanıdık ve yabancı olan yüzleri ayırt etmeye başlar ve her yeni yüz onun için endişe kaynağıdır.
2 yaştan itibaren: Kâbusların görülmeye başlaması tüm aileyi olumsuz etkiler. Çocuğun kendi odası yanında bir yetişkin olmadan oynadığı, tek başına kaldığı özel bir yerdir. Fakat çocuk 2 yastan itibaren karanlık, dolapların içindeki canavarlar, yatağın altındaki timsahlar, gece kâbusları gibi korkularla karşı karşıya gelir. Bu korkuları çocuğun hayal gücünden kurtarmak size düşer. Bu dönem 5-6 yaşına kadar devam eder ve yerini büyük bir köpekten, kurttan, gök gürültüsünden korkmak gibi geçici korulara bırakır.
6-12 yaş: Korkular yavaş yavaş değişir. Daha önce var olan yabacılardan korkma, hayali, olmayan varlıklardan korkmanın yerine yaşın da ilerlemesiyle birlikte daha mantıklı, rasyonel korkular olan; ölüm korkusu, kaza geçirme korkusu, topluluk içinde konuşma korkusu, diğer insanlar tarafından alay edilme korkularına bırakır. Bu tip korkular giderek yetişkin korkularına benzerler.
Ergenlik: Akranları ve aileleriyle kurdukları ilişkiler ergenler için kafa karışıklığının yanında korku ve kaygıya neden olur. Yetişkinliğe giden bu yolda dünyaya ve çevresine olan farkındalığı artan ergen için siyasi gelişmeler, doğal afet ve savaşlar korku kaynağı olur.
Ebeveyn korku içindeki çocuğa nasıl yol gösterebilir?
Korku, kaygı büyümenin doğal bir parçasıdır. Olumlu olmayan anne-baba yaklaşımları korkuları ve kaygıları artırır ve korkular, kaygılar yukarıda belirttigimiz şekilde yaşla birlikte de değişir.
Çocuğun gerçekten bu durumdan rahatsız olduğunu ve acı çektiğini bilin ve bu duyguyu çocuğunuzla yakınlaşma ve öğretme fırsatı olarak görün.
Ona kızmak yerine, korkusunu dile getirmesi için yardımcı olun ve duygularını küçümsemeyin, onu dinleyin, yalnız olmadığını düşünmesini ve korkusunu anladığınızı gösterin.
Korkusunu ifade etmesi için soru sorun, “ Karanlıktan ya da dışarıdan gelen seslerden mi korkuyorsun? Korkusunun kaynağını anladıktan sonra çözüm yollarını önerin “Bütün ışıkları yakabiliriz?, “Evinizin ne kadar güvenli olduğunu hatırlatın”.
Çocuğunuza tüm olası yolları düşünmesini ve sizinle paylaşmasını teşvik edin ve içlerinden birkaçını seçerek uygulamasını isteyin.
Umarım faydalı olmuştur. Sevgiler.