Çocuğunuz öfkelendiğinde ya da sinirlendiğinde ne yapmalısınız?
Çocuğunuz öfkelenince ya da sinirlenince ne yapmalısınız?
Beynimizin iki katlı bir ev olduğunu düşünün. Güçlü duygularınız, bedensel fonksiyonlarınız ve sezgilerinizin yanı sıra öfkenizin de kaynağı alt beynimizdir.
Temel ihtiyaçlar alt katta görülür. Beynimizin üst katı ise evrimleşmiş olup, bize dünya hakkında daha kapsamlı bir bakış açısı verir. Düşünme, plan yapma, hayal etme, empati kurma, ahlaklı davranma gibi daha karmaşık zihinsel işlemleri bu kattaki bol ışıklı kütüphanede gerçekleştiririz.
Çocuklarımıza beyinlerinin bu iki katını entegre ederek kullanmayı öğretebilirseniz, yetişkinliklerinde sağlıklı karar verme ve doyurucu ilişkiler kurmalarını da sağlayabiliriz.
Aşırı stresli durumlarda, çocuğunuzun düşünme eylemiyle daha az tepki göstermekte daha çok ilgili olan alt beynini tetiklemek yerine, ona düşünmesini, plan yapmasını ve seçmesini söyleyerek üst beynini devreye sokabilirsiniz.
Çocuğunuz üzgünse yaratıcı olun, ‘böyle davranılmaz yerine’, “ bu konuyla baş etmek için farklı bir şey yapabilir miydin?”, ‘bu konuşma tarzından hiç hoşlanmıyorum;’ yerine “bunu ifade etmek için başka bir yol bulabilir misin ?” örneğin “daha terbiyeli bir yanıt ne olabilir?” vb. cümleler ile yaklaşın ve sonrasında , farklı alternatifler bulma çabası gösterdiği ve üst beynini kullandığı için onu ve çabasını desteleyin!
Kaynak: The Whole-Brain Child 2012, Daniel J.Siegel Tina Payne Bryson